Hoppa till innehåll

Gammalt och nytt i Iwama 2013

  • av

Under de första veckorna i april var Ronny och Moa Irekvist i Ibaraki Shibu Dojo, Iwama Japan. De är far och dotter som vanligtvis tränar i Göteborgs Aikidoklubb. Han har varit där några gånger tidigare och för henne var det första besöket.

Dojo_morgon

Dojon i Iwama där Morihei Ueshiba tränade.

Iwama

 

 

 

En del av Iwama sett från berget Atako. Den mörka träddungen till vänster i bild döljer Aiki Jinja, världens enda aikidotempel.
Till höger bland krösbärsblommande träd ligger träningsplatsen, dojon.

Moa_kratta

 

 

 

 

De som är inneboende, uchi deshi, börjar morgnarna med att i soluppgången kratta framför templet. Här är det Moa Irekvist som håller i skaftet.

Ronny_Doshu_Moa

 

Från april i år är det en nyordning i Iwama. Ledaren för aikido – Doshu – sonson till grundaren, instruerar varje lördagskväll. Då är dojon full av tränande som rest dit just för detta. På onsdagar håller Doshus son, waka sensei, träningarna. Dessutom kommer instruktörer från Tokyo och deltar i träningarna under veckorna. På bilden syns Ronny och Moa på var sin sida om Doshu.

Tanren

 

Ronny_Honda_nage

 

 

 

 

 

Träning i Iwama.

 

 

Ronny_Inagaki_Moa

 

 

 

Den mesta träningen i Iwama sker för Shihan Shigemi Inagaki 8 dan. Redan som 12-åring började han träna för aikidons grundare O-Sensei. Han instruerar med aikidons träningsredskap, bokken och jo, och kroppstekniker.

Göteborgs Aikidoklubb arrangerar ett träningsläger med Inagaki Shihan den 8 – 9 juni 2013. Inagaki berättade att han inte bara kommer att instruera tekniker. Han kommer också att dela med sig av den tankevärld och det tänkande som O-sensei hade.