Hoppa till innehåll

Många deltagare på Nyårslägret 2013

  • av

12b

Årets Nyårsläger lockade aikidokas som har varit här många gånger förut och flera nya besökare.

5

Laila Fladberg 4 dan från Göteborgs Aikidoklubb, har nästan aldrig missat ett nyårsläger.
– Ja. jag tror jag har varit här nästan alla år. Det är så gott att röra på sig efter julhelgen, säger Laila Fladberg.
Hon tycker att det som skiljer nyårslägret från andra läger är att det är så många människor som kommer från olika platser. Och är glad över att få träna med så många höggraderade.
– Och att få träna för Ulf Sensei såklart, säger Laila Fladberg.

2

Shihan Ulf Evenås 7 dan har undervisat på nyårslägret i över tjugo år. Han håller undervisningen på en basic nivå.

8

– Men det jag har tänkt på i år är att göra flera olika variationer. Jag utgår från basic och leder in i variationerna, säger Ulf Evenås.

10

Sebastian Westberg började i barngruppen på Göteborgs Aikidoklubb. Nu har han 5 kyu och det här är hans första nyårsläger.
– Tror jag, säger han. Men jag har varit på sommarläger förut.
Han tycker att det är kul att träffa nya människor och att träna tekniker som man inte gör i dojon så ofta.
– Det är kul för att det är folk från olika länder och olika klubbar. Då får man träna på nya små detaljer, säger han.

11

4

En som kommer långt bort ifrån är Elena Vereschagina, från Moscow Sport Club Aikido Takemusu Aiki, i Ryssland. Hon har fått 1 dan sedan hon var här som Sotodeshi för två år sedan.
– Det är kul att vara här igen. Och mitt svarta bälte fick jag för ett och ett halvt år sedan, säger Elena Vereschagina.
Läs mer om Elena Vereschagina i reportaget från Sotodeshi 2010.

3

13b

Keith Olen Barger 6 dan har varit i Göteborg många gånger förut. Han är dojoledare för Doshinkan Aikido dojo i Skælskør, Danmark. Men var också medlem i Göteborgs Aikidoklubb när han bodde i Göteborg 1977 och 1978.
– Det är ett gott läger med internationellt folk. Och Shihan Ulf har alltid ett gott program där man kan lära sig mer och ta med till sin egen dojo, säger Keith Olen Barger.
Han vill också lobba för vänskapslägret med Ulf Evenås i oktober. Det är Takemusu Aikido Danmark som har bjudit in honom.
– Det är 40 år sedan han började undervisa i Danmark. Han har varit som en far för oss, säger Keith Olen Barger.

7

9

Nyårslägret innebär många bra träningspass men också tid att lära känna sina klubbkompisar bättre och att träffa gamla och nya vänner från andra klubbar.

Under luncherna serverades de traditionella mackorna under överinseende av Barbro Hälinen 1 kyu från Göteborgs Aikidoklubb. Förutom att hon är en flitig lägerbesökare – senast besökte hon Ulf Evenås läger i Colombia –  är hon även instruktör i våra barngrupper.