Hoppa till innehåll

Soto-deshis från åtta länder i Göteborg

  • av

För femte året i rad har Ulf Evenås, huvudinstruktör i Göteborgs Aikidoklubb, genomfört sina unika och uppskattade sotodeshiveckor1. Aikidokas från 23 olika klubbar i 8 länder samlades i Göteborg för en eller två veckor av intensiv och inspirerande träning – och minst lika intensiv samvaro. Som vanligt fylldes kvällspassen på med friska krafter från de av Göteborgs Aikidoklubbs egna medlemmar som inte deltog i själva lägret.

Deltagarna var inte bara geografiskt spridda utan även när det gällde ålder och erfarenhet av aikido.

Nya deltagare…

En som är med för första gången är Christiane Mögele som tränat aikido i ett år. Christiane är ursprungligen från Tyskland men bor och tränar i Trondheim.

– Jag fick tipset av en kompis att åka hit och det har jag verkligen inte ångrat, säger Christiane. Trots att jag är ny och inte kände någon innan har det varit väldigt trevlig. Alla har varit så snälla och sett till att jag kommit in i gemenskapen, både på och utanför mattan.

– Jag kommer definitivt att komma tillbaka, kanske redan till nyårslägret i januari och då ska jag försöka få med mig någon mer från Norge.

…och veteraner

Bland deltagarna fanns även åtskilliga veteraner. Några av dem som kommer tillbaka år efter år är Dagmar Lackinger och Christian Holst som driver en aikidoklubb i Griesheim i sydvästra Tyskland. Båda har årtionden av aikido bakom sig.

Dagmar och Christian

Dagmar Lackinger och Christian Holst

– Jag vet inte hur många gånger vi varit i Göteborg på olika läger men vi har kommit hit åtminstone en gång om året sedan 1997, berättar Christian.

– Självklart är det först och främst Ulfs undervisning vi är här för, hans kunskaper är unika i Europa, men det är också en väldigt speciell atmosfär här, säger Dagmar. Alla är så fokuserade under träningen och det är så trevligt att möta gamla vänner och göra nya bekantskaper

– Det alltid finns mer att lära i aikido. Varje gång upptäcker jag nya detaljer som jag behöver arbeta mer med, förklarar Dagmar.

– Alla känner sig väl omhändertagna, både på och utanför mattan. Det sociala är viktigt i aikido, vi har fått vänner genom aikidon över hela Europa, avslutar Dagmar.

Extra energi

Med cykelhjälmen under ena armen och en burk nykokt rabarberkräm under den andra kommer Andreas Gustafsson till fredagens kvällspass. Krämen är till för sayonara partyt, den avskedsfest där alla tar med någon typisk rätt från sitt land.

– Det en väldig energi på mattan under dessa veckor, säger Andreas. Det är en fantastisk möjlighet för oss som tränar i Göteborgs Aikidoklubb men inte kan vara med under själva lägret. Vi går till våra kvällspass som vanligt och får möjligheten att träna med en massa andra duktiga människor från andra klubbar och länder.

Sammanhang – på mattan och utanför

För Ulf Evenås själv är både aikidon och det sociala väsentliga delar med de veckolånga lägren.

– Under en vecka kan man gå på djupet på ett annat sätt och visa sammanhangen för dem som deltar. På ett helgläger hinner man inte lägga så mycket tid på detaljer, förklarar han.

– Dessa veckor skapar också en samhörighet mellan de som kommer hit från hela Europa. Medlemmar i vår klubb kan åka till Moskva och träffa människor de känner trots att de aldrig satt sin fot i Ryssland innan, det är också viktigt.

———

1Soto-deshi = ”uteelev” en person som tränar hos sin lärare men inte bor dojon, i motsats till ushi-deshi ”inneelev” som bor, äter och delar de dagliga sysslorna med övriga ushideshis. På Göteborgs Aikidoklubb har det funnits organiserade ushideshiveckor sedan 1999.