Hoppa till innehåll

Tre svenska storstjärnor till Göteborg på aikidons dag

  • av

Lägret var spännande, lärorikt och höll hög kvalitet.

Göteborgs Aikidoklubb firade aikidons dag, lördag, 29 augusti, med ett träningsläger där tre av de mest meriterade svenskarna instruerar: Ulf Evenås, Stefan Stenudd och Urban Aldenklint, alla tre är graderade till 7 dan och är utnämnda till den högsta lärartiteln, shihan, av aikidons världshögkvarter i Tokyo. Lägret blev en regelrätt succé: 52 aikidoutövare från 20 olika svenska klubbar deltog i lägret som gick av stapeln i Frölunda judoklubbs lokaler.

– I aikido finns åtta nivåer av svart bälte, dan-grader, och ingen utanför Japan har ännu fått den högsta. En handfull har fått den näst högsta och vi är glada att kunna samla tre av dessa världsstjärnor på en matta i Göteborg, berättar Dan Borg, 50, ordförande för Göteborgs Aikidoklubb.

Ulf, Stefan och Urban är också ledamöter av Svenska Aikidoförbundets graderingskommitté.

– Aikido har utvecklats åt olika håll och vi vill ge våra medlemmar möjlighet att se dessa olika nyanser. Samtidigt betonar vi alltid likheten i det vi gör, säger Dan Borg.

52 deltagare från 20 klubbar.

Stämningen var gemytlig. Flera av deltagarna träffade gamla vänner och andra skaffade nya. På kvällen avslutades lägret med middag på en kinesisk restaurang.

Göteborgs Aikidoklubb har genom åren arrangerat många stora läger med välmeriterade instruktörer från Japan, USA och Italien. Lägret på aikidons dag – som är ett initiativ av Svenska Aikidoförbundet – med tre av Sveriges mest meriterade instruktörer blev en fortsättning av den traditionen.

– Den här är ett sätt för oss att bidra till utvecklingen av och sammanhållningen inom svensk aikido, avslutar Dan Borg.

Fakta om instruktörerna

Urban Aldenklint, 7 dan, shihan.
Född 1954, började träna aikido 1977 och 1980 for till Japan för nästan ett års träning på heltid. Vid hemkomsten 1981 startade Urban och Ulf Linde aikidoklubben Iyasaka i Stockholm för att ta vara på och utveckla det de hade lärt sig i Aikido Kobayashi Dojo och Hombu Dojo. Urban har rest och tränat flitigt utomlands och har ett väl utbrett kontaktnät runt hela världen. Iyasaka är Sveriges största aikidoklubb och Urban är ordförande och huvudinstruktör.

Stefan Stenudd, 7 dan, shihan.
Född 1954, började träna aikido i Stockholm 1972. Flyttade 1991 till Malmö för och startade aikidoträning på Enighet där han är huvudinstruktör. Stefan undervisar ofta på läger i Sverige och internationellt. Han är ordförande i Svenska Budo & Kampsportsförbundet och f.d. vice ordförande i Internationella Aikidofederationen.
Stefan är även författare och idéhistoriker och har skrivit flera böcker om aikido på svenska och engelska.

Ulf Evenås, 7 dan, shihan.
Född 1946, började träna aikido 1968 i Göteborg. Huvudinstruktör på Göteborgs Aikidoklubb. Ulf har undervisat på mer än 700 träningsläger, varav mer än 250 utanför Skandinavien, i 20 länder och fem världsdelar.
Ulf har själv tränat ett flertal längre perioder i Japan sedan 1973. Blev utsedd till Årets Budoutövare 2002 och fick Svenska Budo & Kampsportsförbundets högsta förtjänsttecken 2011.Ulf tilldelades Riksidrottsförbundets högsta utmärkelse, förtjänsttecknet i guld, vid RF-stämman i Helsingborg tidigare i år.