Hoppa till innehåll

Varför tränar man aikido?

  • av

Aikido betyder inte samma sak för alla utövare. När man frågar dem som tränat en tid brukar en del skäl dyka upp oftare än andra:

Självförsvar

Många börjar träna aikido för att lära sig självförsvar och de flesta känner sig tryggare efter en tids träning. Aikido är ett mycket bra självförsvarssystem, men efter en tid upptäcker du att det finns så oerhört mycket mer i aikido.

Man mår bra av att träna aikido

Aikido tränar hela kroppen och ger mjukhet, styrka och uthållighet. Fallteknik ger en djupgående stimulans av kroppens inre organ, teknikträning ger stretching och du får en bättre andningskontroll.
Fysisk aktivitet är stressreducerande, vilket inverkar på din förmåga att hantera vardagens stress och därmed din hälsa. Många ser aikidoträning som en perfekt avslutning på en stressfylld dag då de slappnar av fysiskt och mentalt. Det hänger ihop, fysisk spänning signalerar mental spänning och när du lär dig slappna av i kroppen uppstår motsvarande mental avspänning. Förutom att du utvecklar en fysisk balans, utvecklas också balansen mellan kropp och psyke.

Personlig utveckling

De grundläggande principerna i aikido, exempelvis att gå med kraften – samverkan – fysisk och mental balans samt koncentration, ger dig verktyg som påverkar ditt dagliga liv. Det är ingen slump att aikido ofta används som modell i konflikthantering, ledarskap och förhandlingsteknik.

Social samvaro

Genom sin mångsidighet attraheras människor med olika bakgrund av aikido och en gemenskap utvecklas, såväl på som utanför mattan. Träningskamraterna blir en viktig källa till social gemenskap, samhörighet och stöd. Många kommer till klubben för att umgås även om de inte hinner träna.